ХАРЧУВАННЯ
АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ
— Для чого людині потрібні
поживні речовини?
— Як побудована травна система?
— Які зміни відбуваються з їжею в
органах травлення?
ПОВІДОМЛЕННЯ ТЕМИ І МЕТИ УРОКУ
— Сьогодні ви дізнаєтеся про
правила здорового харчування.
ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ
Робота за підручником (с.
151–153)
— Пригадайте! Для чого
організму потрібні поживні речовини, що їх отримують із їжі? Які харчові продукти
вам відомі?
— Пригадайте, які продукти
харчування рослинного і тваринного походження вам відомі.
— Що ви знаєте про вітаміни?
— Люди вживають в їжу харчові продукти
рослинного походження — хліб, каші, олію, овочі та фрукти, і тваринного
походження — молоко, масло, м’ясо, яйця, рибу. До їх складу входять усі
необхідні для здоров’я людини речовини.
Харчування людини повноцінне,
коли в організм із їжею регулярно надходять усі необхідні поживні речовини.
Адже із них отримується будівельний матеріал і енергія, необхідні для
підтримання життя.
З їжею людина отримує необхідні
організму поживні речовини. Які це речовини?
— У яких продуктах харчування
містяться білки?
— У яких продуктах харчування
багато вуглеводів?
— Які продукти харчування є
джерелом жирів?
— Де багато вітамінів?
— Як правильно харчуватися?
Розгляньте малюнок 120 і назвіть
продукти харчування, які завжди мають бути на вашому столі.
Висновки
· Поживні речовини, необхідні для живлення людини,
мають рослинне і тваринне походження.
· Людина повноцінно харчується, коли в організм
регулярно надходять із їжею всі необхідні поживні речовини.
Фізкультхвилинка
УЗАГАЛЬНЕННЯ Й СИСТЕМАТИЗАЦІЯ
ЗНАНЬ
Сформулюйте висновки щодо правил
повноцінного харчування.
Використовуйте такі підказки:
· правильний режим харчування;
· свіжі продукти;
· багато овочів і фруктів для отримання вітамінів;
· півтора–два літри води на добу;
· утворення отруйних речовин за неправильного
зберігання продуктів;
· надмірне вживання солі, жирів, солодощів і
хлібобулочних виробів;
· привабливе оформлення стола і страв.
Запам’ятайте! Їжа, що вживається без апетиту, перетравлюється й
засвоюється гірше.
Дослідницький практикум
Раціон здорового харчування
— Розгляньте трикутник здорового
харчування на с. 154. Складіть меню обіду для школяра з корисних страв. При
цьому враховуйте, що страви мають містити різні поживні речовини (білки,
жири, вуглеводи, вітаміни) рослинного і тваринного походження.
— Про що ви дізналися в рубриці
«Для допитливих»?
— Чи правильно вчинив хлопчик,
який з’їв на обід: кашу з цукром, какао з солодкою булочкою, шматок торта,
шоколадку?
— Що б ви порадили цьому
хлопчикові?
ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ. РЕФЛЕКСІЯ
— Прочитайте висновки на с. 153.
— Наведіть приклади своїх
улюблених харчових продуктів рослинного і тваринного походження.
— З’ясуйте, чи достатню кількість
води ви вживаєте впродовж дня.
VІІ. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
С. 151–153. Складіть правильне меню для своєї родини на робочий і вихідний дні.
Немає коментарів:
Дописати коментар