четвер, 4 липня 2019 р.

СЕРТИФІКАЦІЯ ВЧИТЕЛІВ У 2019 Н.Р.

Сертифікація вчителів: хто не отримає сертифікат і які наслідки.
У 2019 році стартує пілотний проект Сертифікації вчителів, в якому зможе взяти участь тисяча вчителів початкових класів. EtCetera з'ясував, як вона буде відбуватися, хто буде оцінювати результати, яким педагогам не видадуть сертифікат і які будуть наслідки для тих, хто сертифікацію не пройде.

ФАКТ. Положення «Про сертифікації педагогів» було затверджено 27 грудня 2018 року.

Лілія Гриневич, міністр освіти і науки України:

У 2019 му ми обмежили кількість учасників до 1000 чоловік, а також поширили це тільки на одну категорію педагогів - вчителів початкових класів. Пілотування сертифікації також продовжиться в 2020 і 2021 роках, я сподіваюся, що в наступні роки ми зможемо розширити і кількість можливих учасників, і категорії вчителів, які зможуть брати участь в сертифікації.

ЄДИНА ВИМОГА до вчителів - наявність стажу роботи не менше 2 років.

ДЕ МОЖНА ПРОЙТИ СЕРТІФІКАЦІЮ? На сайті Українського центру оцінювання якості освіти.

КОЛИ РЕЄСТРУВАТИСЯ? З 15 січня по 1 лютого 2019 включно.

ЕТАПИ СЕРТИФІКАЦІЇ:

1 Вивчення практичного досвіду роботи педагога. За проведення цієї частини сертифікації відповідатиме Державна служба якості освіти, яка формує пул незалежних освітніх експертів - викладачів, вчителів, тренерів Нуш та інших. До кожного вчителя буде виїжджати мінімум 2 експерта, щоб зробити оцінку діяльності незалежної і об'єктивної.


За попереднім графіком виїзди експертів будуть здійснюватися протягом 2 періодів: з середини лютого до кінця 2018-2019 навчального року і з вересня 2019 го до жовтня 2019 го. До кожного вчителя експерти будуть навідуватися тільки 1 раз. Зареєстрований на сертифікацію педагог отримає попередження про візит експертів на власну електронну пошту не пізніше ніж за 3 дні до їх приїзду.

2 Зовнішнє незалежне тестування. За його проведення відповідає Український центр оцінювання якості освіти. За попереднім графіком, воно буде відбуватися в період між 2-й половиною жовтня - початком листопада (в період масових канікул).

3 Електронне портфоліо - третя обов'язкова складова сертифікації. Воно повинно містити:

- заповнену анкету самооцінки;

- опис власного навчального заняття (освітня програма, навчальний предмет, тема, мета, методичне забезпечення, може містити відеофрагмент уроку);

- додаткові матеріали (за бажанням педагога). Всі ці матеріали учитель повинен завантажити на файлообмінник до 1 липня 2019 року.

ВИВЧЕННЯМ РЕЗУЛЬТАТІВ займатиметься спеціально створена експертна комісія при МОН, до якої увійдуть представники УЦОЯО, ГСКО, МОН і громадськості.

Комісія буде встановлювати граничні бали з 2 етапів випробування: вивчення практичного досвіду і тестування.

Сертифікацію пройдуть і отримають відповідний документ про це всі вчителі, які по кожній з цих складових набрали кількість балів, дорівнює чи перевищує порогові бали.

ОЦІНКА РЕЗУЛЬТАТІВ. Якщо учасник ПОДОЛАВ поріг по тестуванню і НЕ ПОДОЛАВ з вивчення практичного досвіду - комісія може прийняти рішення вивчити електронне портфоліо. За результатами цього розгляду комісія може прийняти рішення про успішне проходження учасником Сертифікації.

КОМУ НЕ ДАДУТЬ СЕРТИФІКАТ:

- педагогам, які не брали участь в одній зі складових сертифікації;

- педагогам, які не створили власне е-портфоліо і не завантажили його,

- педагогам, які проводили репетицію (репетиції) навчального заняття (навчальних занять).

ЩО ДАЄ СЕРТИФІКАЦІЯ. Педагоги, які успішно пройдуть сертифікацію:

- отримають надбавку в в розмірі 20% до заробітної плати протягом 3 років дії сертифіката;

- результати сертифікації будуть зараховані як чергове (позачергове) проходження атестації з присвоєнням працівникам наступної кваліфікаційної категорії або підтвердження наявної вищої категорії.

ЯКЩО ПЕДАГОГ НЕ ПРОЙДЕ СЕРТІФІКАЦІЮ, то це не приведе ні до яких негативних наслідків.

Немає коментарів:

Дописати коментар